INTRO: Kotka, Kotkalaisuus, satama, musiikki ja me

Kotkalaisessa musiikkielämässä on aina ollut jotain erityistä - jotain sellaista, mitä ei voi ohittaa vain olkapäitä kohottamalla. Historiansa se juontaa paikallisesta elämänmenosta, johon eläväinen satama on tuonut hyveensä, mutta myös paheensa. Eri puolilta maailmaa saapuneet laivat kansainvälistivät kotkalaista kulttuuriympäristöä ja monet uudet asiat, musiikkityylit ja -lajit muiden muassa, saavuttivat juuri kotkalaiset ensimmäisinä Suomessa. Kansallista, puhumattakaan kansainvälistä menestystä saavuttaneet kotkalaiset bändit ovat varsin harvassa, mutta ”kellaribändejä”, sanaseppoja, soittoniekkoja ja lauluntaitajia on eteläisessä Kymenlaaksossa aina riittänyt.

Kotkalaista musiikkielämää on myös tämä kertomus - muistikuviin ja lehtileikkeisiin perustuva tarina Rising Sun -bändin edesottamuksista, jonka todenmukaisuudesta vastuu jätetään tietoisesti lukijalle. Ajalla kun on taipumus kuultaa muistoja. Vaikka bändi on runkomiehitykseltään pysynyt viimeiset vuodet varsin muuttumattomana, ovat sen historiaan kytkeytyneet kokoonpanot yhdistäneet eri ikäpolvia edustaneita muusikoita ja paikallisessa musiikkielämässä vaikuttaneita bändejä.

Kertomus alkaa vuodesta 1984, jolloin osa tulevista Rising Sunilaisista ”löysi” itsensä samalta soittokämpältä. Ensimmäiset bändiyritelmät jäivät varsin lyhytikäisiksi, kunnes vuonna 1988 perustetusta Hemmo Paskiaisesta kehittyi ilmiö ”kotkalainen bändi”, joka lukuisten vaiheiden jälkeen johti vuonna 1994 tapahtuneeseen Rising Sunin perustamiseen. Bändi juhli vuonna 2004 kymmenvuotista taivaltaan esiintymällä Kotkan meripäivien päälavalla ja vuonna 2014 sen täyttäessä 20 vuotta on aika taas juhlia. Teemaa julistetaan vuoden mittaisella kiertueella - Everlasting Rays of the Old Rising Sun.


PART ONE: Hemmo Paskiaisen synty ja uho - vuodet 1984-1994

bottomborder"